Reivindiquem el dret de vot de les persones amb DID!

p13Dincat ha posat en marxa el projecte “Tens dret a votar, ho saps?” amb l’objectiu de conscienciar sobre el dret de vot de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament dins la nostra campanya “Enganxa’t als drets. Defensar-los és reconèixer les nostres discapacitats”, que vol fer visible la vulneració d’aspectes relacionats amb els drets del col·lectiu.

Aquesta iniciativa consisteix a informar i formar persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament perquè coneguin el dret que tenen de votar i a participar en la vida política i com poden exercir-loDincat ha elaborat el dossier en lectura fàcil “La vida política. Claus per participar-hi activament” amb informació entenedora sobre què és la democràcia, com funciona, què és la vida política, el cens electoral i també altres qüestions d’actualitat com les eleccions europees, entre altres continguts. El document s’ha distribuït entre les entitats i els grups d’autogestors, a més també hi ha previstes xerrades informatives.

En paral·lel, també està treballant des de l’àmbit jurídic en la rehabilitació del dret de vot d’aquelles persones amb discapacitat intel·lectual que l’han perdut després de ser incapacitades judicialment. El dret està plenament reconegut en l’article 29 de la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ratificada el 2007 per Espanya, però abans de l’aprovació de la Carta, bona part de les sentències d’incapacitació es van dictaminar sense tenir en consideració el manteniment del dret de vot. Per aquest motiu, la federació està elaborant un protocol adreçat a les persones amb discapacitat, les famílies i les entitats -sobretot les tutelars- perquè coneguin quins són els passos a seguir jurídicament per restituir-lo i també per evitar que, en futurs procediments d’incapacitació, les persones perdin el dret, fent constar de manera expressa a la demanda que es conservi la possibilitat de votar.

Dincat recorda que el dret de vot és un dret fonamental de les persones amb discapacitat i que impedir l’exercici d’aquest dret és negar la seva plena ciutadania. La presència i la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament en l’esfera política i social és un pilar bàsic en la inclusió efectiva del col·lectiu. A Espanya, segons dades de la Junta Electoral Central, gairebé 80.000 persones tenen privat el seu dret de vot com a conseqüència de la seva incapacitació.

Font de la notícia

Més informació en aquest enllaç: La vida política, claus per participar-hi activament

 

Close Menu