Primavera pels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual

Usuaris/es d’Aspanias a una concentració pels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual

A Catalunya i Espanya es vulneren de forma sistemàtica els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Prova d’això és que l’esterilització forçosa, normalment de dones, o la incapacitació legal són eines que encara s’utilitzen. És cert que s’estan fent passos importants, com la modificació de la Llei de Règim Electoral General (LOREG) que permetrà que enguany més de 100 mil persones amb DID exerceixin el seu dret a vot. Tanmateix, queda molt per fer.

És per tot això, que, aprofitant la marató electoral que ens espera, les entitats en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual han previst diverses mobilitzacions. En l’àmbit català, Dincat Federació ha organitzat una concentració el dissabte 30 de març a la plaça de Catalunya de Barcelona. L’objectiu: “que es tingui en compte el nostre col·lectiu a l’hora de dissenyar les polítiques públiques i que els mitjans de comunicació ens posin a l’agenda”.

Aquesta concentració ha de ser “el primer gran míting de la discapacitat intel·lectual que s’ha fet mai a Catalunya”, en paraules de la presidenta del Dincat Rosa Cadenas. Amb aquest propòsit, s’ha convocat a les entitats que formen part de la federació a sortir al carrer. Ho faran sota el lema “Nosaltres tenim capacitats. Nosaltres tenim veu i vot. Exigim oportunitats”.

L’acte girarà al voltant de reivindicacions relacionades amb l’accessibilitat al món laboral, la importància del dret a vot o el dret a prendre decisions pròpies. En relació a aquest últim punt, Cadenas subratlla que les persones amb diversitat intel·lectual “han de poder decidir encara que no ens agradin les decisions que prenen”.

Tot i que la concentració com a tal començarà a les 11:30h, ja hi haurà moviment des de les 10:30h. Durant aquesta estona prèvia, es farà una pancarta gegant amb la paraula “Oportunitats”. A més, els assistents podran aprofitar per dipositar les seves propostes en una urna que s’enviarà a candidats/es a les eleccions generals. Per amenitzar-ho tot plegat, l’artista Marc Armengol farà un mural en directe.

Amb l’objectiu que l’esdeveniment tingui ressò mediàtic, Dincat a convidat a diverses personalitats públiques que acompanyaran els i les manifestants. Així, l’actor Pep Planas i els periodistes/as Mònica Terribas, Bernat Soler, Josep Maria Soro, Mònica Fulquet o Pitu Abril pujaran a l’escenari que es muntarà a Plaça Catalunya.

La cita del dissabte 30 de març no és l’única que prevista per aquesta primavera de la diversitat. L’AEES Dincat, la principal patronal del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha convocat una mobilització pel dijous 11 d’abril. L’associació lamenta que no hi hagi hagut una millor coordinació amb el Dincat Federació a l’hora de fer un acte conjunt. Tanmateix, remarca la compatibilitat dels dos actes.

De moment, encara falten alguns detalls per concretar sobre l’acte organitzat per l’AEES Dincat, però s’esperen novetats en els pròxims dies. El que sí que sabem és que l’objectiu serà “exigir una millora urgent del finançament de les nostres entitats”. Això inclouria tant dels Centres Especials de Treball com dels mòduls i tarifes dels serveis assistencials.

També s’ha donat a conèixer que el recorregut de la manifestació passarà per la Delegació del Govern, el Departament d’Economia i la Direcció General d’Economia Social. Aquest itinerari es durà a terme entre les 11h i 13.30h. Per raons logístiques, l’AEES Dincat ha demanat a les entitats assistents que omplin un formulari.

Des d’Aspanias, com sempre, ens sumem a qualsevol acte que exigeixi el respecte pels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. És per això que el pròxim dia 30 de març i 11 d’abril els usuaris/es i professionals que formem aquesta associació sortirem al carrer. Ho farem convençuts/des que la politització de la diversitat funcional és l’única manera de transformar el sistema i que la nostra lluita no és envà.


Banner donacions
Close Menu