Llistes d’espera, sobrecàrrega i altes precipitades: la realitat de l’Atenció Precoç

Avui, 16 de juny, és el Dia de l’Atenció Precoç i a Aspanias exigim solucions

dia de l'atenció precoç

Avui es celebra el Dia de l’Atenció Precoç (16 de juny) i, com cada dia, a Aspanias ens fem ressò de la precarietat que afecta tants infants i les seves famílies. És un dia per valorar aquesta feina tan necessària i reivindicar drets, per reflectir la realitat que patim des dels serveis d’atenció precoç, coneguts com CDIAP (Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç) i exigir les solucions que necessitem per millorar la qualitat de vida de molts infants.

Els CDIAP estem saturats amb llargues llistes d’espera i volem recordar que l’etapa del 0-6 anys és de crucial rellevància pel desenvolupament i qualitat de vida dels infants. Infants amb trastorns del desenvolupament motriu, trastorns del llenguatge amb diversitat funcional, trastorns de l’espectre autista, trastorns emocionals, conductuals, d’alimentació… entre d’altres molts més trastorns del desenvolupament o risc de patir-los. Tots necessiten una atenció terapèutica ràpida, continua i de qualitat.

Nosaltres estem al costat de les famílies i ho fem el millor que podem, però ens agradaria fer-ho encara millor, tal com es mereixen. La nostra és una lluita constant per una atenció precoç pública, universal, gratuïta i de qualitat.

atenció precoç

L’etapa dels 0-6 anys és de crucial rellevància

Per això, exigim solucions per…

1. Les grans llistes d’espera

Molts infants greus esperen la seva oportunitat com a conseqüència de la gran demanda.

2. La disminució de freqüència assistencial

Molts infants que necessitarien sessions setmanals han de fer-les cada 15 dies o més.

3. Les altes precipitades

Es dona l’alta de forma precipitada per tal d’avançar la llista d’espera, però l’infant necessita estar preparat.

dia de l'atenció precoç

4. Sobrecàrrega dels professionals

Els professionals del CDIAP treballen saturats i pateixen burnout per adaptar-se a la situació actual.

5. Pocs recursos econòmics

Amb l’augment de la demanda, els recursos econòmics són menys dels que necessitem.

6. La inclusió de nous perfils professionals

Cal incloure perfils als CDIAP que s’adaptin a les necessitats actuals, com per exemple, necessitem terapeutes ocupacionals (un perfil que per ara només podem oferir de forma privada al SAT).

“La sobresaturació dels CDIAP fa que no podem gaudir com cal d’aquesta feina tan vocacional, bonica i meravellosa que tenim d’atendre a petites i petits tresors i les seves famílies”

Laura García (directora tècnica del CDIAP Aspanias).

Ajuda’ns a donar visibilitat a aquesta realitat. Comparteix aquest article amb els teus o a les xarxes socials. Estem a Twitter, Instagram i Facebook.

Close Menu