La realitat invisible de les llars per a discapacitat intel·lectual

La regulació de les llars-residències concertades és la prova que encara queda molt camí per a fer en la lluita pels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta estipula que una de les condicions per residir en una llar-residència és que els usuaris assisteixin a un taller ocupacional. Tanmateix, no es contempla que cap ens públic es faci càrrec de l’atenció d’aquestes persones en cas de que no puguin assistir al taller per diferents motius.

El que es vol fer veure des d’associacions com Aspanias, és que molts residents poden tenir-ho difícil per assistir als tallers. En primer lloc, els problemes de salut derivats de l’envelliment prematur poden ser un dels grans impediments. Aquest es pot començar a manifestar a partir dels 45-50 anys en les persones amb discapacitat intel·lectual.

L’altre gran motiu que pot provocar l’absència als tallers ocupacionals, són els problemes de salut, no necessàriament lligats a l’envelliment, que obliguen al resident a fer repòs durant un llarg període de temps. Refredats, febrades o caigudes poden ser alguns dels impediments més comuns.

 

Es possible millorar la situació dels usuaris amb discapacitat intel·lectual

Per tal de que aquestes persones puguin quedar-se a la llar durant les seves respectives convalescències, associacions com Aspanias es veuen obligades a destinar una partida pressupostaria extra per contractar un educador o educadora de matins. Tanmateix, la inestabilitat econòmica endèmica del sector impedeix que això sigui viable.

En vista de que l’administració de moment no pot canviar aquesta situació, des d’Aspanias estem decidits a posar-hi remei. Així, hem engegat una campanya amb l’objectiu de contractar un educador o educadora de matins per a una de les nostres tres llars-residències. Si tenim èxit i arribem a l’objectiu de 20 mil euros que ens hem marcat, repetirem l’experiència de cara a l’any que ve per tal de mantenir l’educador o educadora dins de l’equip. Ajuda’ns! #AmbTuFemiPodem

Close Menu