4 jocs per millorar la motricitat fina a casa

Article de Paula Gómez, terapeuta ocupacional d’Aspanias

La motricitat fina acostuma a ser una de les grans preocupacions de professors i pares en començar el camí de l’escriptura. Es defineix com els moviments de la pinça digital i de la mà i el canell. L’adquisició de la pinça digital, així com d’una millor coordinació oculomanual (la coordinació de la mà i l’ull), constitueixen un dels objectius principals a l’hora de millorar les habilitats de motricitat fina.

L’escriptura és un dels àmbits d’aprenentatge on la motricitat fina juga un paper clau. Aquesta, és una activitat motriu comú que requereix el control de moviments regulats pels nervis, músculs i articulacions del membre superior. D’altra banda, l’escriptura també està associada a la coordinació oculomanual.

Hi ha diversos factors que determinen que l’activitat de l’escriptura sigui reeixida i funcional. Alguns d’aquests condicionants són el control postural, la dissociació articular, la pinça tridigital o el control de la força, entre d’altres. Amb tot, l’escriptura requereix l’organització de moviments coordinats per tal de reproduir els hològrafs propis de les lletres que desitgem escriure.

 

Jocs per afavorir la motricitat fina

A continuació, us presentem 4 idees per treballar la motricitat fina a casa, centrant la nostra atenció en la pinça:

Posar-li punxes a l’eriçó

Joc motricitat fina

Fer menjar amb plastilina

Joc motricitat fina

Buscar elements diferents a cegues

Joc motricitat fina

Escriure amb agulles d’estendre

Joc motricitat fina

 

Aquestes idees pretenen oferir una manera divertida de jugar alhora que afavorim les destreses manuals i la pinça tridigital. És important que els nens i nenes gaudeixin d’aquest moment de joc i que no sigui una càrrega per a ells. Gaudint podran integrar millor les diferents habilitats que impactaran positivament en la motricitat fina i l’escriptura funcional.

Si observeu dificultats de motricitat fina que estiguin interferint en el procés d’aprenentatge de l’infant, cal consultar amb un terapeuta ocupacional. Per això, podeu posar-vos en contacte amb Aspanias o apropar-vos al servei de teràpia ocupacional del SAT Aspanias a Cartagena 265.

Esperem que us divertiu amb aquests senzills jocs!

 

 

Close Menu