En el Dia de la Salut Mental Materna recordem la importància de tenir cura de les mares

És el moment de deixar enrere l’estigma, la culpabilització i el desconeixement sobre la salut mental de les mares

  • Ho sabies? El Dia Mundial de la Salut Mental Materna existeix des de 2016 i es celebra el primer dimecres del mes de maig, amb la intenció de donar visibilitat als problemes de salut mental durant l’embaràs i després del naixement de l’infant.
  • A Aspanias creiem que la salut mental materna és un dels grans temes oblidats, també en la criança de fills amb necessitats especials i que requereix una atenció prioritària.
  • Com qualsevol persona, les dones poden tenir problemes de salut mental i això no significa que siguin “males mares”, tanmateix, encara hi ha molt d’estigma social sobre aquest tema.

La maternitat no és fàcil. Moltes dones es senten jutjades per tenir dificultats a l’hora d’afrontar aquesta etapa i això repercuteix en la seva salut mental. Sovint, aquest malestar no s’expressa per por de ser assenyalades com a “males mares” i per la pressió social errònia de que “les mares poden soles amb tot”. Com a conseqüència, aquesta situació pot repercutir en el vincle amb l’infant i les mares poden experimentar culpa, incomprensió i soledat.

Demanar ajuda resulta més complicat si continua havent-hi aquest estigma, culpabilització i desconeixement. Sensibilitzar a la població mundial de la salut mental de les mares és el que pretén el Dia Mundial de la Salut Materna: conscienciar dels problemes que poden sofrir les dones en el període perinatal i en la maternitat i recordar la importància d’oferir recursos per a prevenir, detectar i tractar aquests trastorns mentals. La salut mental de les mares també importa.

Quins problemes de salut mental poden estar vinculats a la maternitat?

Salud mental materna

Trastorns propis del període perinatal

Des de la depressió postpart, l’ansietat o els trastorns d’estrès posttraumàtic, fins a les dificultats en la lactància, el dol de perdre un bebè, la infertilitat o el dol de gestionar la discapacitat de l’infant. També les transformacions personals i corporals que sofreixen les dones en el procés de convertir-se en mare i després de l’embaràs. El ventall de possibilitats de trastorns en el període perinatal és més ampli del que coneixem, la qual cosa demostra la falta d’informació i consciència sobre la salut mental materna.

Per a gestionar totes aquestes situacions les dones necessiten suport extern, ser acompanyades en el procés, compreses i respectades per sentir-se així. I, per descomptat, necessiten més informació sobre el que els passa i rebre recursos per tractar-ho.

Segons Infocop, 7 de cada 10 dones oculten o minimitzen els seus símptomes.

A més de la salut mental perinatal, moltes dones ja sofrien trastorns mentals abans de la seva maternitat. És important conscienciar que especialment aquestes dones en situacions més vulnerables se sentin acompanyades i comptin amb el suport familiar i professional imprescindible per a travessar aquesta etapa. Algunes se senten avergonyides per això, però és important recordar-les que rebre ajuda és un dret, sigui com sigui el seu diagnòstic.

D’igual manera, poden ser diferents les causes que impacten i deterioren encara més la salut mental materna: les dificultats econòmiques, l’estrès laboral, la violència de gènere, la falta de suport social, els conflictes familiars, la falta de descans… Tot influeix en el benestar de les dones, alhora que breguen amb l’embaràs, postpart, la maternitat i les seves dificultats.

Soc mare i necessito ajuda, com la demano?

Sentir-se desbordada, sola o incompresa no hauria de ser sinònim de ser mare. El naixement d’un fill i la criança són etapes plenes de reptes, en les quals la dona necessita ser cuidada, acompanyada i atesa. No tan sols han de ser reconegudes com a mares, sinó també com a dones amb les seves pròpies vulnerabilitats i sentir-se igualment acceptades i abraçades.

A diferència d’altres societats i altres temps, actualment a les ciutats s’ha perdut la tribu d’àvies, tietes i altres mares que sostenien, acompanyaven i ensenyaven a la nova mare. Com ens explica la Lorena García (Coordinadora del SAT Aspanias i organitzadora del grup de suport familiar), “ha crescut el sentiment de soledat, aïllament i culpa en les mares, ja que han crescut amb la falsa idea de que la maternitat és fàcil i que, pel fet de ser dones, ja han de saber-ho tot sobre criança i cures d’un infant.

A Aspanias podem ajudar-te: acompanyem a les mares amb fills petits i adolescents amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns del desenvolupament.

  • Si ets una mare amb un fill/a amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns del desenvolupament (TDAH, TEA, dislèxia, trastorns de l’aprenentatge…) i necessites ajuda, només has de contactar-nos.
  • Sabem que crear una xarxa de suport en la criança de fills amb necessitats especials és fonamental. Per això, oferim un grup de suport familiar (presencial i en línia) que organitzem el primer dimarts de cada mes. Oferim a les mares i famílies sòcies un espai de confiança, recursos i expressió, on compartim neguits, dubtes i aprenentatges per no sentir-se soles.

Si no et trobes en aquesta situació, però vols ajudar a altres mares i famílies que ho necessitin, pots fer-te soci/a aquí.

Redacció: Miriam Díaz – Comunicació Aspanias

Close Menu