Acció concertada: fre a la liberalització de l’atenció a la diversitat funcional

Article de Joan Ballart, tècnic de comunicació d’Aspanias

llar aspanias

L’anhel irrefrenable dels interessos privats fa anys que amenaça el sistema d’atenció i suport a les persones amb diversitat funcional. Ara, la solució a una possible deriva liberalitzadora del sector està a tocar. El tallafoc pren el nom d’acció concertada i des del Tercer Sector fa temps que es treballa per donar-li consistència legal.

L’acció concertada proposa un tipus de relació públicoprivada on els aspectes de rendibilitat econòmica passin a un segon terme en favor de criteris ètics i de qualitat. D’aquesta manera, se sortiria del marc de la llei de contractes en el que s’han desenvolupat totes les relacions, contractuals o concertades, del Tercer Sector fins ara. Laia Grabulosa, directora de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, al·lega que el model vigent “ha portat a que els concursos siguin pràcticament subhastes. Es valora molt més el preu que la qualitat de la gestió“.

Aquest nou model ha estat dissenyat des de la Confederació mitjançant una proposta legislativa. Aquesta, a més de defensar la concertació social com a nou instrument de col·laboració públicosocial, també vol limitar la participació del sector mercantil als concursos públics de caire social. D’aquesta manera, l’Administració només podrà recórrer a aquesta mena de companyies quan no es puguin assumir serveis socials des del sector públic o el privat no lucratiu.

 

Efectes de l’Acció concertada sobre el sector mercantil

Es per això, que l’acció concertada pot tenir un gran efecte sobre els interessos d’empreses com Eulen o Grupo Cinco. Doncs aquestes són algunes de les companyies que fa temps que van al darrere de qualsevol concurs públic que s’obre dins de l’àmbit de l’atenció i suport a persones amb diversitat funcional. Tal i com explica Grabulosa, “pels actors del sector mercantil, tot el que son clàusules socials, no els hi agraden. Per a ells la contractació pública és la provisió d’un servei i prou”.

Tot i que, fins al 2017, les empreses privades mercantils tan sols havien aconseguit gestionar un 3,6% dels serveis del sector, segons dades de l’Associació Empresarial d’Economia Social DINCAT, l’amenaça de la devaluació i precarització dels serveis socials sempre ha preocupat dins del Tercer Sector.

Aquesta inquietud ha motivat els esforços d’actors socials com la Confederació, el DINCAT-Federació o l’AEES DINCAT. Gràcies a això, el passat 22 de novembre el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir el Homrani va anunciar que la Generalitat iniciarà la redacció d’una llei a partir de la proposta legislativa mencionada.

Chakir el Homrani acció concertada

Des d’Aspanias, no podríem estar més contents d’aquesta bona voluntat de l’Administració i esperem que tot plegat arribi a bon port en els mesos vinents. Així, podrem seguir donant un servei de qualitat als usuaris dels nostres serveis concertats: el CDIAP i les llars-residències.


Banner donacions
Close Menu